Štatistika prekladov za rok 2021 | ASAP
Rok 2021 nám toho v ASAP–translation.com priniesol veľa, a to hlavne v oblasti prekladov. Preklady sme vďaka našim šikovným prekladateľom realizovali a dotiahli do úspešného konca v 24 oblastiach, kde sme preložili dokopy až 18 636 súborov v 16 jazykových kombináciách.
Neprekvapilo nás, že tak, ako každý rok, tak aj tento najviac dominoval preklad z angličtiny do slovenčiny. Preklad z angličtiny do slovenčiny tvoril skoro polovicu (49,71%) všetkých prekladov. Táto jazyková kombinácia je u našich zákazníkov obľúbená pre jej široké využitie a hlavne univerzálnosť, vďaka čomu majú možnosť porozumieť textu aj ľudia, ktorí neovládajú napr. jazyk menšín. Celkovo naši prekladatelia preložili 9265 textov, čo tvorí dokopy neuveriteľných 13 433 163 slov.
Druhým najžiadanejším prekladom za rok 2021 sa stal preklad z nemčiny do slovenčiny. Celkovo naši prekladatelia zrealizovali 4109 prekladov, čo je síce približne o polovicu menej ako je tomu v prípade prekladu z angličtiny do slovenčiny, no aj napriek tomu je nemčina stále vyhľadávaný jazyk, a preto tvorí približne 22% z celkového počtu prekladov, čo tvorilo 4 664 791 preložených slov.
Keďže sa orientujeme rovnako ako na slovenskom, tak aj na českom prekladateľskom trhu, neprekvapilo nás, že dopyt po preklade z angličtiny do češtiny je aj naďalej stále veľmi obľúbený. Naši prekladatelia dotiahli do úspešného konca celkovo skoro 2000 projektov, čo tvorilo približne 10% všetkých prekladov.
Okrem už vyššie spomínaných prekladov sme u nás v ASAP–translation.com realizovali aj preklady z nemčiny do češtiny (5%), zo slovenčiny do angličtiny (2,8%), z francúzštiny do slovenčiny (1,9%), nečakane sa medzi prekladmi objavili aj preklady z češtiny do slovenčiny (1,2%) a 1%, presnejšie 186 prekladov tvorili aj preklady zo slovenčiny do maďarčiny. Menej ako 1%, no stále veľký počet prekladov sme zaznamenali vo variáciách pri prekladoch zo slovenčiny do nemčiny, z nemčiny do maďarčiny, z angličtiny do slovinčiny, z češtiny do angličtiny, z angličtiny do poľštiny, z francúzskeho jazyka do českého, z angličtiny do maďarčiny a z holandčiny do slovenčiny. Preklad z holandského do slovenského jazyka tvorí zároveň najmenšiu skupinu zo všetkých prekladaných textov. Celkovo sme v tejto jazykovej kombinácii uskutočnili 102 prekladov, čo tvorilo iba 0,5% z celkového počtu projektov.
Najčastejšie sa vyskytujúce preklady sme realizovali v oblasti zdravotníctva, ktoré je zároveň najpočetnejšou z oblastí, ktorým sme poskytli naše služby. Dôvodom je najmä čoraz viac rastúce množstvo štúdií a podkladov, ktoré pomáhajú zdravotníkom a odborníkom všade vo svete. Za rok 2021 sme uskutočnili 23% zákaziek z tohto sektoru. Druhým najčastejšie vyskytujúcim objednávateľom našich služieb je segment marketingu, ktorý tvoril v roku 2021 až 21,4% z celkového počtu realizovaných projektov. Vďaka stále rastúcemu trhu v tejto oblasti predpokladáme, že práve marketing bude v najbližších rokoch oblasť s najväčším počtom úspešne zrealizovaných objednávok v oblasti prekladateľstva. Približne rovnaký počet zákaziek sme vykonali v oblasti technológií, čo tvorilo v roku 2021 takmer 21% všetkých zmluvných objednávok. Tretí najpočetnejší sektor, pre ktorý sme vykonali takmer 9% zmluvných zákaziek bola oblasť informačných a komunikačných technológií, kam zaraďujeme najmä mobilných operátorov, či spoločnosti zaoberajúce sa predajom a distribúciou elektronických komunikačných zariadení. Okrem vyššie spomínaných klientov sme prekladali aj v oblastiach herného , či automobilového priemyslu, legislatívy, ekonomiky, logistiky, vzdelávania, biochémie, agrikultúry, potravinárstva, biológie, no prekladali sme aj pre spoločnosti, ktoré sa orientovali v oblasti turizmu, psychológie, geografie a pod.
Rok 2021 bol pre nás úspešný čomu nasvedčuje aj počet úspešných zrealizovaných objednávok. Veríme, že rok 2022 nám prinesie rovnako dobré výsledky a hlavne úspešné projekty pre významných klientov z rôznych oblastí pôsobenia.